23.04.15 17:26 Alder: 5 år
Energirådgiver, genereltHvad gør en energirådgiverEn energirådgiver kan give dig gode råd ifm. en påtænkt (større) ændring, fx udskiftning af fjernvarmeanlæg, radiatorer, vinduer eller tag, etablering af isolering etc. Energirådgiveren kan gennemgå dit hus og lave en plan for, hvad du kan gøre i huset for at reducere varmetab eller undgå råd i træværk, og hvordan du kan opnå øget komfort, brugsvenlighed og/eller æstetiske ændringer i huset på en miljøvenlige måde. Planen kan sætte tal på besparelser og på håndværkerudgifterne. Planen kan være for hele huset eller for de dele af huset, som du specifikt ønsker undersøgt. Hvorfor bruge en energirådgiverDer er flere grunde til at benytte en energirådgiver:
Vær opmærksom påFjernvarmeværkernes interesse er delvis at få udløst så mange håndværker-fakturaer som muligt for at kunne demonstrere succes med at fremme energibesparelser, da de er underlagt offentlige krav om at reducere CO2-udslip og fremme energibesparelser. Rådgiveren er ikke altid en helt "uafhængig" og "uvildig" rådgiver. Rådgiveren kan have et snævert samarbejde med givne håndværkere eller leverandører, have egen interesse i at stå for gennemførelse af byggesagen, eller være tilknyttet en ordning, som har politiske interesser, som afviger fra husejerens. Energirådgivere kan teoretisk set have en interesse i at få deres kunder til at udføre mest muligt, bl.a. fordi prisen for rådgivning og opfølgende byggesagsstyring oftest vil være mere eller mindre proportional med byggesagens størrelse. Ofte vil rådgiverens professionelle etik dog nok sikre, at rådgivningen eksplicit redegør for disse sammenhænge og også skelner mellem råd, der tjener husejerens energiøkonomiske besparelser, og råd der bedre karakteriseres som fremme af komfort eller andre kvalitetsforbedringer. Men husejeren bør gøre sig sine mål klart, så han ikke ender med at skyde over målet, eventuelt med det resultat, at han bruger ekstra tid, besvær eller økonomiske ressourcer på delvist overflødige tiltag.
Alternative energirådgivereHer er nogle energirådgivningsmodeller, som Energigruppen er bekendt med Gør-det-selv, DIYDu sætter dig selv ind i tingene og rådgiver dig selv, evt. i samarbejde med naboer og venner.
NaborådgivereMange naboer har allerede undersøgt sagerne og kan give gode råd. Selvstændige energirådgivereRådgiverne kan være ingeniører, arkitekter, håndværkere eller andre, der har fået en målrettet uddannelse og erfaring. Selvstændige rådgiverne kan være helt "uafhængige" og "uvildige", men mange har nogle bindinger (jvf bemærkningerne ovenfor), sandsynligvis fordi husejere ofte ikke vil betale den reelle pris up-front for uvildig rådgivning. HåndværkereMange håndværkere kan give gode energiråd ifm, at de i øvrigt udfører aktuelle håndværksmæssige opgaver i et hus. Nogle håndværkere er certificerede til at rådgive om energibesparende tiltag. Se de forskellige "ordninger for energirådgivning" nedenfor. Arkiteker og ingeniørerMange arkitekter og ingeniører kan give gode energiråd ifm, at de i øvrigt udfører andre aktuelle rådgivningsopgaver i et hus. Raadvad, Center for Bygningsbevaring i RaadvadRaadvad har fokus på klassiske og bevaringsværdige bygninger, dvs huse med netop de byggemetoder, som er anvendt i vores huse. De er uvildige i deres rådgivning, da de ikke er knyttet til håndværkere eller leverandører af udstyr. Se Energigruppens artikel om Raadvad. EnergitjenestenEnergiTjenesten er en virksomhed ifm foreningen VedvarendeEnergi (OVE) og er bygget op omkring lokale EnergiTjenester fordelt i alle Danmarks regioner. Energitjenesten har en fyldig hjemmeside www.energitjenesten.dk. Bolius-EnergirådBolius er et helejet Realdania selskab. BetterHomeBetterHome er et selskab indgået som et partnerskab mellem fire af Danmarks ledende producenter af energibesparende kvalitetsløsninger til bygninger: Danfoss, Grundfos, ROCKWOOL og VELUX. Deres mål er at gøre det nemt og overskueligt for boligejeren at få skabt et bedre, rarere og mere energibesparende hjem. Se www.betterhome.today. Alternative ordninger for energirådgivningBedreBoligEnergistyrelsen har udviklet BedreBolig-ordningen, der gør det nemmere for dig som husejer at renovere din bolig på en energirigtig måde. Ordningen trækker på særlige BedreBolig-rådgivere. Se mere på sparenergi.dk/forbruger/bedrebolig. EnergimærkningStaten har opstillet regler for energimærkning af huse. De skal anvendes ifm salg og køb. Mærkeskalaen går fra A til G, med A som mest energibesparende. FjR, Landsdækkende fjernvarmeordningSelvstændige FjR-certificerede VVSere er krumtappen i Danske Fjernvarmeselskabers landsdækkende ordning.
TI / Teknologisk Institut har udviklet ordningen. Varmetjek, HOFORs ordningDette er HOFORs ordning, som bygger oven på FjR-ordningen. TilskudsordningerHåndværkerfradragHåndværkerfradraget (serviceordningen) ophørte ved årsskiftet 2014/15, men det er vist nok genindført fra jan 2016? Du må lige selv undersøge dette. Tilskud til energibesparelserEnergibesparelser kan sælges, ved at henvende sig til er forsyningsselskab der køber energibesparelserne (ikke alle forsyningsselskaber handler med private). Andre rådgivere, ordninger og kilderSe Energigruppens ressourceside med links til organisationer mm. Kommentarer
Skriv din kommentar |
||||
2006 copyright strandvejskvarteret.dk Email: hjemmeside(at)strandvejskvarteret.dk |