Varmecirkulationspumpe og fjernvarmemåler i Kildevældsgade 9

Revideret af Jørgen Frederiksen KVG 9 | |   Energigruppen

Det kan være vanskeligt at forstå, at der skulle være så meget fordel i at udskifte sin varmecirkulationspumpe. Jeg forfaldt til at tænke: Den gode Grundfos-pumpe, der har siddet der i 21 år, den er stadig pæn i farven, og ser slet ikke slidt ud. Den snurrer så fint, og vandet cirkulerer. Så fik vi en god snak i Energigruppen om Grundfos og deres mange ny produkter. Udgangspunktet var, at der var perspektiv i at tænke fremadrettet i økonomien.

Jeg ville gerne være forsøgsperson.

Jeg købte den nye Alpha 2 fra Grundfos, som er et usædvanlig godt produkt. Den kostede små 1800 kr. Nu kan den fås Hos www.harald-nyborg.dk for 1500 kr.

Hvad er anderledes ved Alpha 2 pumpen?

Det, som er en ekstra gevinst ved denne nye pumpe, er, at den har nogle ind-byggede færdigheder. Den indretter sit pumpearbejde efter det behov, der er for at opvarme husets lokaler til den temperatur, man har valgt at have. Det vil sige, at ’den går ikke på overarbejde’ og producerer ikke mere, end lige det den skal. Den tilpasser sit arbejde til det behov jeg har som bruger.

Det er sådan set nemt at gøre regnestykket op, hvis man tæller gevinsten op i kroner.

Min gamle cirkulationspumpe trak ca. 70 Watt hos Dong, i alle de timer den kørte, for at give varme i huset. Den nye Alpha 2 pumpe trækker kun ca. 5 - 7 Watt, altså kun en tiendedel af den gamle pumpes effekt.

Hvis jeg tager udgangspunkt i, at pumpen kører 24 timer i døgnet 6 måneder om året, ser tallene sådan ud:

183 døgn x 24 timer x 0,070 kWh = 307 kWh; 307 x (2,06 kr pr kWh) = 632 kr. på 1 år.
183 døgn x 24 timer x 0,007 kWh = 30,7 kWh; 30,7 x (2,06 kr pr kWh) = 63 kr på 1 år.
På 3 år har jeg sparet det, min nye pumpe har kostet.

Det skal nævnes, at jeg selv har selv monteret den nye cirkulationspumpe, og det har sparet mig for 3-4 timers håndværkerudgifter.

Nyt om min Fjernvarmemåler

Som omtalt i sidste nr. af Kilden har jeg fået udskiftet min fjernvarmemåler i november 2010, fordi jeg var bekymret for vores større omkostninger for varme, sammenlignet med fire andre, på alle måder, identiske huse. Denne tilstand ændrede sig væsentligt med den nye måler monteret.

Jeg henvendte mig til KE (Københavns Energi) og bad om en tilkendegivelse på min henvendelse. Jeg har fået et svar, der på alle måder seriøst behandler mine spørgsmål.

Overordnet er det ikke ’bare’ en afvisning, men KE gør opmærksom på, at variationen af forbrug af MWh i vores kvarter varierer fra 6,4 MWh til 33,5 MWh. Variationerne skal selvfølgelig ses i lyset af den meget varierede vedligehold af husene, husenes forskellige størrelse, antallet af beboere i hvert hus, og endeligt dagliglivet i hvert enkelt hus.

KE har beregnet at gennemsnittet til at være 20 MWh i vores ejendomme. I vores ejendom har forbruget været ca. 22 MWh, altså kun lidt over gennemsnittet. Jeg tager udgangspunkt i 4 - 5 absolut sammenlignelige huse.

Jeg godtager derfor ikke bare KE’s redegørelse, og er ikke enig i alle begrundelserne for, at vores forbrug naturligt ligger så højt.

Jeg efterlyste en dokumentation for kalibreringen/testen af den gamle fjernvarmemåler, og det fremgår af papiret, at den ikke fejlede noget, kun at batteriet, der driver måleren (ligesom i en lygte), trængte til at blive udskiftet.

Jeg er endvidere blevet henvist til afdelingschefen for salg og service, for at gennemgå de flere nævnte forhold nærmere, hvilket jeg naturligvis vil gøre.

Til orientering: Efter to servicebesøg fra KE har mit fjernvarmeanlæg fungeret upåklageligt i fire måneder; den gennemsnitlige afkøling af fjernvarmevandet er på 52 grader.

Så godt har vores anlæg aldrig fungeret.

_____________________________________________________________

Ordbog:

Fremløbstemperatur

Den temperatur, som fjernvarmevandet har, når det løber ind til dit fjernvarmeanlæg. Københavns Energi tilpasser temperaturen efter årstid og klimaforhold. Temperaturen er højest om vinteren og lavest om sommeren.

Returtemperaturen

Den temperatur, som fjernvarmevandet har, når det igen forlader dit anlæg. Temperaturen er afhængig af, hvor meget vandet er blevet afkølet i ejendommens fjernvarmeanlæg.
Ifølge de tekniske bestemmelser for fjernvarmetilslutningen bør returtemperaturen aldrig overstige 45-50°C afhængig af anlæggets alder. Men den må gerne være mindre.

m3-forbrug

På varmemålerens m3 tæller (m3 = 1.000 liter) kan du se, hvor meget vand, der er brugt. På nogle målere skal man gange værdien på m3-tælleren med en konstant for at få det rigtige forbrug. Konstanten fremgår af årsregningen og på måleren.

MWh-forbruget

MWh står for Mega Watt time og er lig med 1.000 kWh. Det er den mængde energi, der løbende beregnes i måleren ud fra vandforbruget og den øjeblikkelige afkøling. På nogle målere skal man gange værdien på MWh-måleren med en konstant for at få det rigtige forbrug. Konstanten fremgår af årsregningen og på måleren.

Kilde: KE’s pjece Effektiv afkøling er god økonomi

Plippet fra Kilden 2011/1 side 21-22

Bliv den første til at skrive en kommentar på denne artikel

Skriv ny kommentar

×

Dit navn er påkrævet

Udfyld gyldigt navn

Din email er ugyldig

Din email er ugyldig

Kommentar er påkrævet

Captcha Code Kan du ikke læse billedet? Klik for at genskabe ny kode

Captcha er påkrævet

Koden er ikke korrekt

* Disse felter er påkrævet