Kvarterets unikke smedejernshegn

Revideret af Lise Fogh, Bgg 50 | |   Haver og hegn

Rundt om i kvarteret opdager man, at nogle haver har et smedejernshegn. Det er der en særlig historie bag. Det hænger sammen med, at Arbejdernes Byggeforening, som står bag vores bebyggelse, havde sit udgangspunkt i det store skibsværft B&W.

Christian Sonne har fortalt historien i en Initiates file downloadartikel i Kilden, 2012/4, december 2012:

”Derfor udgjorde arbejderne herfra - smede, klejnsmede, skibsbyggere, metalarbejdere, snedkere osv. – i de første mange år en stor del af foreningens medlemmer. Den lette adgang til materialer, skrot, værksteder mm., der fulgte med at arbejde på et stort skibsværft, betød, at mange benyttede mulighederne for at fuske lidt i fritiden, ”låne” lidt materialer af Værftet og skabe nogle af de smukke smedejernshegn, der stadig pynter kvarteret.

Smedejernshegnene er en del af bebyggelsens kulturhistorie og er derfor vigtige at bevare. Desværre har mange af dem det ikke for godt – især er mange af stolperne ved at ruste op forneden ved fortovet pga. mange års fugt og saltning. Jeg skal derfor meget opfordre til vedligeholde og istandsætte hegnene, inden de falder om af sig selv. Kvarteret vil være kedeligere uden dem.”

Se de to pdf-filer med fotografier af hegnene:

Bliv den første til at skrive en kommentar på denne artikel

Skriv ny kommentar

×

Dit navn er påkrævet

Udfyld gyldigt navn

Din email er ugyldig

Din email er ugyldig

Kommentar er påkrævet

Captcha Code Kan du ikke læse billedet? Klik for at genskabe ny kode

Captcha er påkrævet

Koden er ikke korrekt

* Disse felter er påkrævet